Néhány napja jelent meg egy újabb cikk egy alapvetően nem az esküvők világával foglakozó, de annál többeket elérő magazin online hasábjain. Ebben az írásban egy újabb (ki tudja hányadik) „Esküvői Tippek 5 pontos listát” kaphatnak a gyanútlan, és persze minden tanácsra fogékony menyasszonyok (igen, többnyire hölgyek olvassák ezeket a tanácsokat) arra, hogy miként lehet százezreket spórolni az esküvő megszervezésén. Ódákat és Háború és Békét megszégyenítő hosszúságú litániákat lehetne írni arról, hogy miért sántítanak ezek a tanácsok, de itt most csak néhány szóban engedjétek meg, hogy reagáljak rájuk, mint valaki, aki a hétköznapjait is az ünnepekben tölti.

Igyekeztem visszafogni magam, remélem sikerült, mert a konstruktív szándékot nagyra tartom. A könnyebbség kedvéért az eredeti formában meghagytam az eredeti szerző által írt tanácsokat, szolid véleményt fűzve hozzájuk, ami – ha csak érdekességképpen is, – de talán megmutatja, mit gondolunk mi, esküvői szolgáltatók az érem másik oldalán.

Esküvői Tippek – Tipp 1: Az egész esküvőn szükséged van fotósra?

esküvői tippek - esküvői fotósok, esküvői fotó tippek,

„Egy igazán jó fotós hatalmas szeletet szakíthat ki az esküvői költségvetésből. De biztosan az egész napon szükségünk van a profi fotósra? Persze az mindenkinek fontos, hogy készüljenek jó képek, de talán nem lesz szükség több száz fényképre. Sokat spórolhattok akkor, ha nem kértek a fotóstól készülődős képeket és talán a buliban sem kell, hogy végig ott legyen igaz? Amikor nincs ott a fotós, kérjétek meg a családtagokat és a barátokat, hogy készítsenek képet. Ezzel a trükkel súlyos tízezreket vághatok a költségeken.”

Dunai Misi ceremóniamester válasza:

Hajjaj, mekkora képeket fognak készíteni a barátok a negyedik pálinka után és ha beindul az igazi fajsúlyos mulatozás…, mondhatnám hétköznapiasan, de ceremóniamesterként is mindenképp óvva intelek titeket ettől az ötlettől. Persze esküvője válogatja, de ha az országban még mindig általánosan jellemző 100 fő feletti, egész napon átívelő esküvőket nézzük, 3-4 Mft tervezett komplett költségvetéssel (és igen, ez még messze nem a teteje – bár valóban nem az alja az esküvőre szánt komplett keretösszegnek, mondjuk inkább egy középút) akkor az ország legdrágább esküvő-fotós szolgáltatói is maximum 10-15%-át teszik ki a komplett költségeknek. És persze ez is tény, beszéljenek a valós számok: Kiváló, eredeti  látásmódú esküvői fotós kollégák közül lehet válogatni akár 250-350 ezer forint között is. És van egy szint, ami felett a stílus, a hozzáadott érték és a fotós személyisége kell, hogy befolyásolja döntéseteket. Egy szint ami felett a nem szakértő párok már csak érzelmi alapon tudnak dönteni (és ez így van rendjén). Mégis, amikor megkérdezzük párjainkat, kivétel nélkül a fotókon keresztül emlékeznek a hangulatra, az érzésekre, a pillanatokra. És persze a filmen keresztül, ami egészen más világ mint a fotó – és ma már kiváló esküvői filmstúdiók nyújtanak mozi-szintű emléket is a pár kérésére. Ez marad meg 95 százalékban emlékként. Kérdezz meg bárkit, aki már túl van legalább egy éve saját esküvőjén. Akkor nem ér meg 10%-ot, hogy tényleg örökké tartson? Ha „de, megér!” a válaszod, akkor látod, nem ezen kell spórolni.

Esküvői Tippek – Tipp 2. Béreljük a ruhát?

esküvői tippek esküvői ruha bérlés vagy varratás

„Az esküvői ruha bérlése akár több százezer forintba is kerülhet. Sokan nem gondolnak rá, de ennél jóval olcsóbban juthatunk ruhához, ha egy varrónővel megvarratjuk az általunk megálmodott ruhát. Így nemcsak, hogy új ruha lehet rajtunk a nagy napon, hanem ha jól választunk, akkor visszavásárolhatják tőlünk a ruhánkat, amit így sokkal kevesebbe kerül, mintha bérelnénk.”

Dunai Misi ceremóniamester válasza:

Tény, ebben a tanácsban van valami igazság. Egyre több valóban eredeti, kreatív és gyönyörűen dolgozó esküvői ruha és öltözékkészítő csapat van az országban. De ehhez bizony rengeteg időre, próbákra és elszántságra van szükség. Sőt, így az is, akinek nem „próbababa-alkata” van, vagy nagyobb arányban tér el az „átlag menyasszonyi ruha konfekcióméretektől”, és ideje is van rá (nem kevés), az biztosan megtalálja számítását. Ha sikerül megtalálni azt a néhány valóban professzionális ruha-designert, akik valóban lélegzet-elállító ruhakölteményeket képesek alkotni. De könnyebbnek tűnhet inspirálódni és választani is akár a már rendelkezésre álló és a szalonok által akár méretre és stílusra is igazított, adott esetben kombinált ruhatípusokból. Sőt, ha teljesen elvesznél a sűrűjében mint menyasszony, akkor már igazi Menyasszony Stylist is segíthet neked (igen, ez is egy létező szolgáltatás) a legjobb megoldást segít megkeresni, ami alakodhoz, stílusodhoz, igényeidhez és anyagi lehetőségeidhez képest a legszebb menyasszonyt fogja belőled kihozni – az ígéretük szerint.

Az, hogy egy rád tervezett ruhát aztán később visszavásárolnak tőled viszont – ki kell ábrándítsalak – , egyáltalán nem jellemző a mai esküvői ruha és öltözékpiacon -nagy szerencse kell hozzá… viszont később át is lehet alakíttatni egy-egy ilyen ruhát, és az életedben még lehetnek olyan események is, amikhez jól jöhet egy ünnepibb darab… az újrahasznosítás még menyasszonyi ruha esetében is menő 🙂

Esküvői Tippek – Tipp 3: DJ és Ceremóniamester

esküvői tippek - ceremóniamester - dj vagy ceremóniamester

„Bár nem minden pár ragaszkodik ceremóniamesterhez, vagy más néven vőfélyhez. Ha a ti lagzitokon szükségetek van rá, akkor érdemes olyan DJ-t keresnetek, aki egyben elvállalja az irányító szerepét is. A ceremóniamester és a DJ külön-külön akár több százezer forintba is kerülhet. Ha azonban a kettő együtt megoldható, akkor az egyiket szinte nem is kell kifizetnetek.”

Dunai Misi ceremóniamester válasza:

Na erről a „jó tanácsról” tudnék a legtöbbet és a legfűtöttebb hangnemben írni. Hogy tudni illik ez mekkora tévedés. Igen, mindkét szolgáltatás fontos, és mindkét szolgáltatásnak komoly ára van. De fontos tisztázni, nincs köztük átjárás. Egy DJ nem tud több helyen ott lenni. Egy DJ nem fog senkit a templomnál hangulatba hozni, a háttérben szervezni és minden felmerülő problémát megoldani. Egy DJ nem feltétlenül rendelkezik a vendégek kedves, udvarias, informált szórakoztatásához és a többi közreműködő munkájának zavartalan összehangolásához szükséges kvalitásokkal. Persze igen, vannak jól kommunikáló lemezlovasok, de időben és térben elképzelhetetlen, hogy egyszerre szervezze a torta behozatalát a háttérben, osztogassa a gyertyákat a keringőhöz, tárgyaljon a teremfőnökkel a fényekről és a következő kör pohárköszöntő italról – miközben a legjobb slágereket játssza a csodásan és önfeledten szórakozó násznépnek. A lényeg: ez két teljesen külön szakma. Ha az esküvőtök megkívánja (40-50 fő feletti esküvők, különböző kulturális háttérből érkező összetett násznép, kétnyelvű esküvők, speciális, tematikus esküvők) a ceremóniamestert, akkor – kérlek titeket – mindenképp egy külön embert, egy rátermett és tapasztalt szolgáltatót bízzatok meg, aki az előkészületekben is segít – és így a közösen megálmodott forgatókönyvet viszi végig, hogy tényleg önfeledt lehessen a napotok. Legyen ő a ceremóniamester.

A DJ pedig szórakoztasson, zenéljen, vigye a lábakat a parkettre, csinálja azt, amihez a legjobban ért, ne terheljétek azzal, ami nem feladata. Így lesz igazán ütős a buli, és végül is ez a cél, ugye?

Esküvői Tippek – Tipp 4: Spórolj a személyzettel!

„A lagzi helyszínén érdemes elrejtenünk néhány kedves jelet vagy üzenetet. Az italpult mellé például érdemes lehet elhelyezni egy „tölts magadnak egy italt” feliratot. Így a vendégek tudni fogják, mi a dolguk anélkül, hogy erre külön személyzetet kellene hívni.”

Dunai Misi ceremóniamester válasza:

Kedves ötlet, de önmagában nem oldja meg a helyzetet. Ha a kedves vendég kitöltötte az utolsó italt, akkor hozzátok fog fordulni, hogy valaki hozzon még? Ha tánc közben, vagy netán kicsit spiccesen véletlenül 10 ital ömlik/nyitódik/dől ki ilyenkor, az hova vezethet? Bízz a választott helyszínetek által ajánlott személyzet-létszámban, nem attól lesz valami olcsóbb, hogy aznapra három felszolgálóval kevesebbet hívnak (mert nem fognak, hiszen jól akarják elvégezni a rájuk bízott feladatot – pontosan felkészülve az ilyen lehetőségekre).

Esküvői Tippek – Tipp 5: A fotósarok

„Nagy divat manapság egy polaroid gépet bérelni a lagziba, amivel a vendégek magukról készíthetnek képeket különböző vicces kellékekkel. Ha nem ragaszkodtok annyira az azonnal kinyomtatott képekhez, akkor vegyetek inkább egy szelfibotot és tegyetek bele egy már nem használt okostelefont. Ezzel ugyanolyan klassz képeket készíthettek és mégis sokkal olcsóbb lesz. Itt se felejtsétek el a leírást, hogyan és milyen képeket készítsenek a vendégek.”

Dunai Misi ceremóniamester válasza:

A polaroid gépekkel őrültködés kifejezetten jó móka, mert ilyen gépe otthon nincs mindenkinek (sőt…), ez valami új és izgalmas. Ha a kezükbe nyomsz egy telefont, annak nem lesz közel sem olyan jó hatása, mint egy azonnal papírra nyomtató gépnek, ráadásul, ha van egy ilyen polaroid masinátok, azt akár egy speciális játék formájában is lehet használni, újabb lendületet adva az este menetének. Kérdezzétek meg a ceremóniamestereteket… 😉

A fotósarok azonban mára sok fotós esetében egy választható extra (sőt néhányaknál ajándék) amikor a hátteret, a vicces party-kiegészítő eszközöket is a fotósok hozzák, sőt az itt készülő képeket is ők (vagy egy általuk biztosított másod-fotós) készítik (így azok tényleg jó minőségűek lesznek). De mégis a legjobb itt is, ha teljesen erre a külön szórakoztató szelfi-fotó szolgáltatásra specializálódott csapatot hívtok az esküvőtökre. Ha bárhogy, így van értelme ezzel foglalkozni, ez  a tapasztalat.

És itt is megéri olyan szolgáltatót hívni, aki személyes, kedves és mosolygós asszisztenciát is küld a gép mellé, hogy a vendégnek csak lazán szórakoznia kelljen…

Összefoglalva tehát:

Kifejezetten örülök, hogy az esküvők világával egyre több cikk foglalkozik az online és a nyomtatott sajtóban is. Örülök, hogy születnek valóban fontos és hasznos esküvői tippek is. Fontos, hogy a párok tudják, képben legyenek, miből választhatnak és mi az amit valóban érdemes kiválasztani, amire érdemes áldozni, mert így vagy úgy -de megtérül. Viszont az lenne az ideális, ha az ilyen cikkek születésekor az alkotók nem rutinból tippelgetnének, hanem inspirálódás után – a valódi újságírás sabályait követve – megkérdeznének néhány kollégát, aki mindennapjait éli az esküvők körül. Ők az igazi szakértők, akik szívükön viselik azt is, mi jut el hozzátok, kedves olvasók.

 Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, közösségben az erő!

 –

A szerző több mint 10 éve él az esküvők világában,  The Wedding MC néven hazai és nemzetközi illetve külföldi párok esküvőjén is közreműködik kétnyelvű, többszörös Hungarian Wedding Award-jelölt ceremóniamesterként.

 

Képek forrása: Pinterest, Kondella Misi Photography

The Wedding MC: Esküvői tippek, Esküvői ötletek, esküvői tippek ötletek, esküvői ötletek fotózáshoz, esküvői ruha ötletek, esküvői catering, esküvői fotósarok, esküvői DJ, esküvői árak, menyasszonyi ruha Budapest, esküvői ruha varrás, esküvői ruha kölcsönzés, esküvői ruha bérlés, esküvői szolgáltatók, ceremóniamester