Mostanában, főleg talán a filmek és a világtrendek hatására – szerencsére – egyre több pár álmodik szabadtéri, a hivatalok falát még távolról sem érintő, valóban romantikus és természet-közeli esküvői helyszínek csodaszép szertartásairól. Áldásos dolog ez, és ha jól sikerül, valóban örökké tartó emlék lehet így egy meghitt, bensőséges szertartás. Én személy szerint rajongok ezekért az esküvőkért (is) – viszont az tény, rengeteg olyan kis apróság van, amit érdemes megvizsgálni, megfontolni, mielőtt kiválasztunk egy helyet, ahol az Igenek elhangzanak majd.

Ha a szabadtéri helyszínünk közvetlenül kapcsolódik egy vendéglátó helyhez, ahol a buli is lesz a szertartást követően, akkor lényegesen kevesebb hibaforrás van, mert legtöbbször a helyek felkészülnek ezek megoldására. Legtöbbször. De nem árt mindent pontosan kitalálni ebben az esetben sem.

Viszont ha kiszemelt helyszínetek nem specializálódott rendezvényhely, netán a semmi közepén fekszik, akkor mindenképpen jól jöhet ez a kis inspirációs lista, hogy mire érdemes figyelni. Íme a ceremóniamester listája, amit nyilván lehet (és fogok is) bővíteni akár a végtelenségig:

1. Megközelíthetőség

Ti is, nagymama is, és minden vendég különösebb erőfeszítés nélkül el tudja érni a helyszínt, autóval lehessen parkolni a közelben, sőt a kisbusszal érkező dekorosok is viszonylag közel mehessenek a dekorelemek és szabadtéri bútorok berendezhetősége érdekében. Tehát a hely maximum látszólag legyen a semmi közepén – ne ténylegesen.

2. Dátum

Ha bármihez közel van a választott esküvői szertartás helyszín, várhatóak-e kisebb-nagyobb rendezvények a közelben, fény- vagy hangszennyezés, esetleg forgalmi korlátozások várhatóak-e? A helyi önkormányzatok hónapokkal előre tudnak ilyenekről, és biztosan adnak ki információt, hogy megnyugodhassatok, szabad a pálya!

3. Szabad-e egyáltalán?

Ha valódi anyakönyvvezetős és nem szertartásvezetős – szimbolikus – esküvői szertartást szeretnétek, akkor bizony lehet, hogy akadályokba fogtok ütközni egy-egy merészebb helyszínterv kapcsán. Van, ahol nem viszik ki az illetékesek az anyakönyvet a hivatalból, van, ahol meg nagyon kell őket noszogatni, és különféle óvintézkedésekre is szükség lesz. Ezt jobb előre tudni. Vagy hátradőlni, és választani egy kiváló szertartásvezetőt, aki fogadalom-megerősítéssel együtt összead titeket a helyszínen, és csak ti – a vendégeitek nem – fogjátok tudni, hogy ez pusztán megerősítés. Ott és akkor ráadásul ez számítani sem fog, annyira meghitt tud lenni egy-egy ilyen szimbolikus szertartás. Cserébe személyre szabott és intim hangulatú is lehet a ti teljesen „külön-bejáratú” esküvői szertartásotok.

4. Időjárás, szevasz!

Lehet, hogy fújni fog a szél (készüljetek takarókkal)

Lehet, hogy sütni fog a nap (készüljetek árnyékolással, napernyőkkel)

Lehet, hogy esni fog (nem fog)

Mindenkinek szóljatok előre már meghíváskor, hogy hogyan öltözzenek – igen, a helyszín erősen befolyásolja a dressz-kódot, és ne kelljen fűcsomókat tisztogatni a tűsarkú cipellőkről, mert az kedv-romboló picit 🙂

 

5. Esőterv:

Legyen esőterv, kapjon egy külön pontot itt is. Legyen, ez a legfontosabb. Vagy az, hogy ernyőt kap mindenki és akkor is kint maradtok, de akkor szóljatok mindenkinek előre – vagy a buli helyszínét úgy válasszátok meg, hogy hangulatosra dekorálva ott is őszinte mosollyal tudjátok kimondani az igeneket. Ne szegje kedvetek az aznapi esetleges rossz idő, a fotósotok biztosan nyitott lesz rá, hogy egy külön napon, előre megtervezve, kreatív képeitek az esküvői álomhelyszínen készülhessenek el, kis külön erre a célra oda vitt dekorációs elemekkel és fényekkel is akár…az élmény megmarad, és még meghittebb is lehet csak kettesben, ha ügyesen tervezitek.

Vagy álmodjatok egy merészet: ma már teljesen átlátszó falú, akár táncparkett-aljzattal együtt bérelhető sátrak is léteznek. Ha ilyet kértek, az erdő kellős közepén is tökéletesen mindegy lesz, esik-e az eső vagy sem. Óriási buli lehet, izgalmak nélkül (oké, azért hűtésről/fűtésről mindenképp gondoskodni kell ebben az esetben is).

 6. Illemhely

Volt már, hogy erre nem gondolt egy pár. Főleg ha a vendégvárás, gyülekezés, welcome is a helyszínen van, vagy netán utána még a fotózkodás a naplementében, nem árt, ha lehetőség van egyéb ügyek intézésére.

7. Ha áram van, minden van (legyen világosság)

Sok szertartás-hangosító (DJ) már mobil hangosítási szettel jön a szertartás hangosítására, így a zene, a mikrofonozás és akár élő zenészek hangosítása is megoldható akkumulátorosan, áramfejlesztővel, esetleg aggregátorral (kellő távolságra „bújtatva” zaj ellen). De az esküvői fények, a hangulatvilágítás szinte legtöbb esetben „valódi” áramot igényel (bár idén már itthon is elérhetőek voltak az akkumulátoros LED lámpák is, amik alacsony fogyasztással képesek egész éjjel világítani. Színesre festett fák, hangulatos fényfüzérek, fáklyák, (úszó) mécsesek, pontfények özöne…és máris imádni fog titeket a fotós és a filmes is, a vendégekről nem is beszélve.

8. Bútorok

Nem a kanapéra gondolok (bár… miért is ne…) hanem arra, hogy el lehet-e helyezni pl. a vendégeknek székeket/padokat/ülő alkalmatosságokat a megfelelő/kitalált elrendezésben. Kell-e talapzat, fognak-e dülöngélni a székek és asztalok, egyáltalán hány széket szeretnétek, és lesznek-e, akik majd állva figyelik az eseményeket? A lehetőséggel viszont foglalkozni kell. Legyen a szertartásvezetőnek egy kis asztalkája. Legyen a fogadáshoz megfelelő asztal, a pezsgőknek hely, könyöklő az embereknek, ahová apróságokat, kistányérokat le tudnak tenni. Legyenek babzsákok a gyerekeknek, vagy akár egy hinta fényképezkedéshez. Képzeld el, gondold ki, vagy kérd profik segítségét. Az esküvői berendezés mára külön szakmává vált. Szinte végtelenek a lehetőségek.

 

+1 – Az időzítés

Esküvői Filmesek és fotósok tucatjai fognak most veletek együtt bólogatni ezt olvasva: Nyári szezonban ne kezdődjön korábban a szertartás mint 16 óra. De leginkább előre nézzétek meg, hogy mikor lesz aznap naplemente (erre már remek mobil-applikációk vannak) és időzítsétek úgy, hogy a szertartás vége után még a nagycsoportkép és a kiscsoportos képek is beleférjenek a nap horizonton való távozása előtt. Ha a csokordobás pedig például pont az utolsó pillanatban van, az maga a tökély. A kora esti súrlófényeknél konkrétan nincsen szebb a képeken, esetleg a hajnali fények, de az szertartásra hogy úgy mondjam nem kifejezetten népszerű időpont 🙂 Az ökölszabály itt is: hallgassatok a fotósotokra és filmesetekre (de szerintem egyet fognak érteni a fentiekkel).

Nyilván még rengeteg dolog van, amit érdemes figyelembe venni, de bízom benne, hogy hasznosnak találtad a fenti gondolatokat. Egy jó szervező / egy szuper tervező / de még egy felkészült ceremóniamester is rengeteg apró ötlettel tudja szebbé, színesebbé és emlékezetesebbé tenni a napotokat. Válasszatok körültekintően, és legyen olyan a naptok,  amilyennek megálmodtátok!

 

Barátsággal:

Dunai Misi – Ceremóniamester

The Wedding MC – The Attention You Deserve

The Wedding MC – A FACEBOOK-on is!

 

 

 

Photo credit: Tom Boyle, Pinterest, Suzanne Wedgehouse